De blauwdruk voor een succesvolle bedrijfsfilm

Vergelijk bedrijfsfilms en u zult zien dat er niet één hetzelfde is. Opzet. Doel. Inhoud. Elke van hen kent wezenlijke verschillen. Beoordeel de bedrijfsfilms nu eens op: ‘succesvol’ en ‘niet-succesvol’. Bekijk de succesvolle bedrijfsfilms en vergelijk ze onderling. Al snel zult u de overeenkomsten zien. Overeenkomsten die iedere keer weer het verschil maken tussen standaard en succesvol. 

In de afgelopen jaren heb ik vanuit mijn interesse en vakgebied gesprekken gevoerd met honderden klanten en voor vele van hen bedrijfsfilms mogen maken. Achteraf gezien vielen sommigen tot de standaard categorie. Maar door te analyseren, bij te schaven en verder te finetunen, ben ik tot een blauwdruk gekomen waarmee elke bedrijfsfilm een succesvolle bedrijfsfilm wordt. Gebruik onderstaande blauwdruk als leidraad bij het maken van de film en zie het verschil.
 

Overtuig

Een succesvolle bedrijfsfilm overtuigt. Het zien ervan moet de klant overtuigen om met u en niet uw concurrent, in zee te gaan. De film moet hongerig maken, aanzetten tot actie. Het ‘slechts even kijken’ moet overgaan in een brandend verlangen. Een verlangen dat wijzigt in daadkracht waardoor producten worden gekocht, orders worden geplaatst, naamsbekendheid van mond-tot-mond gaat en diensten worden afgenomen. Dàt is wat een succesvolle bedrijfsfilm doet.

De boodschap van de succesvolle bedrijfsfilm is kort en krachtig. Bewezen is dat kijkers na 3 minuten massaal afhaken. Om tot de essentie van uw organisatie/ product/ dienst te komen, behoren de 3 minuten dan ook tot het absolute maximum. En terecht. Want als u binnen deze tijd de noodzaak van uw bestaan niet kernachtig kunt samenvatten, zal er geen kijker zijn die hier zelf naar op zoek gaat. Komt de film op uw website? In dat geval zal de duur van de bedrijfsfilm nog korter zijn omdat het ‘zapgedrag’ van de gemiddelde internetter vele malen hoger ligt dan de reguliere tv-kijker.
 

De voorbereiding van de bedrijfsfilm

Wilt u dat de bedrijfsfilm succesvol is? Dan kunt u niet zonder gedegen voorbereiding. In deze voorbereidings- fase zult u zich af moeten vragen wat u met de film wilt bereiken. Is de film informatief of juist wervend? Wat is het doel en welke termijnen voor het verwezenlijken ervan heeft u in gedachten? Wie is mijn doelgroep? Hoe spreek ik ze aan? Wat verwacht ik van de kijker na het zien van de film? Waar wordt de film ingezet? Op de beurs? Website? In de hal van uw organisatie? Wat is de looptijd van de bedrijfsfilm? Staat de film op zichzelf of is het een onderdeel uit een reeks? 

Deze en andere vragen zijn werkelijk essentieel voor het welslagen van het project. De antwoorden moeten, nog voordat u een videoproducent gaat benaderen, glashelder en niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn.
 

Het script

Hoe goed de uiteindelijke climax van de film ook mag zijn. Als de aandacht voor het hoogtepunt verslapt, is de kijker weg. Voorkom dit met een een goed script. Het gebruik van heldere, voor iedereen begrijpelijke taal is hierbij zeer belangrijk. Lastige zinnen, vakjargon, holle frasen, moeilijke woorden of nietszeggende superlatieven als: “fantastisch, geweldig, legendarisch, verbijsterend” moet u zien te vermijden. Iedereen, van jong tot oud moet geboeid zijn door uw bedrijfsfilm.
 

Grafische elementen verwerken in uw bedrijfsfilm

In de strijd om aandacht wordt in de bedrijfsfilm tegenwoordig steeds meer gebruik 
gemaakt van krachtige animaties en grafische elementen. De film wordt hierdoor dynamisch. Dit zorgt enerzijds dat de kijker geboeid blijft kijken en anderzijds dat de boodschap langer in het geheugen blijft hangen. Het gebruik van innovatieve 3D- technologie binnen de bedrijfsfilm behoort nog niet tot de standaard. Toch is het zo dat met de mogelijkheden die 3D biedt, het verslapen van de aandacht niet langer aan de orde is.

""

Wees tijdloos

Waarschijnlijk een open deur. Toch komt het te vaak voor om het niet te noemen. In een bedrijfsfilm gaan de medewerkers/ acteurs duidelijk gekleed in dikke winterkleren. Dit is geen probleem wanneer de film in januari wordt afgespeeld. Storend wordt het als diezelfde film nog steeds draait terwijl het hoogzomer is. In hoeverre kunnen organisaties dan nog pretenderen ‘vernieuwend’ te zijn? 

Wees daarom scherp op de omgeving waarin gefilmd wordt. Houd rekening met factoren als kleding, jaargetijden, muziek, figuranten. Het zou erg jammer zijn dat een langdurig project dat veel geld heeft gekost, maar een paar keer per jaar kan worden getoond.

Kies een videoproductiebedrijf met ervaring

Wat is het beeld dat de klant van uw organisatie heeft? Komt het overeen met het beeld dat u wilt uitstralen? Is het ‘professionaliteit’ waar mensen u mee moeten linken? Is het vertrouwen? Innovatie? Of wilt u dat uw organisatie synoniem staat aan ‘servicegerichtheid’?

Wat u ook wilt uitstralen, zorg bij het selecteren van een videoproductiebedrijf dat het bedrijf beschikt over ruime ervaring en een groot portfolio. Dan weet u zeker dat de gewilde beeldvorming in lijn is met de uitstraling waar uw organisatie voor staat. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan en hoeft de productie niet opnieuw gemaakt te worden.
 

Hoe breng ik mijn bedrijfsfilm onder de aandacht?

Vanzelfsprekend plaatst u de eigen bedrijfsfilm op uw website. Wij geven u daarnaast het advies om de film via meerdere kanalen te verspreiden. Een medium waar uw bedijfsfilm niet mag ontbreken, is één van de grootste zoekmachines ter wereld: YouTube. Andere sites die goed scoren zijn: Facebook, Myspace en Wordpress. Geef de bedrijfsvideo goede metatags mee zodat u op alle manieren razendsnel vindbaar bent voor Google. De bedrijfsfilm die u in eerste instantie alleen voor directe klanten heeft geproduceerd, bereikt nu voor hetzelfde geld een mondiaal publiek dat bestaat uit duizenden potentiële klanten. 
 

Wilt u ook de ultieme De blauwdruk voor een succesvolle bedrijfsfilm voor uw bedrijf?