In de bioscoop zijn het de kaskrakers, 3D-films. Titanic is niet langer meer de meest succesvolle film aller tijden. De film is voorbijgestreefd door Avatar. Inderdaad, een 3D-film. Maar ook thuis kunnen we tegenwoordig films en programma’s in 3D bekijken. Maar hoe wordt een 3D-film gemaakt, en hoe werkt 3D eigenlijk? Dit is een vraag waar maar weinigen een antwoord op weten. Aan de hand van dit artikel zal Videoproducties.nl u daar een antwoord op geven.

Wat is 3D?

Het vormen van de 3D-beelden in een 3D-film is niet zo makkelijk als het lijkt. Het creëren van 3D-beelden gebeurt niet simpelweg door een 3D-bril op te zetten. Er gaat heel veel aan vooraf. Maar om te begrijpen hoe 3D-beelden op een scherm werken, is het goed om eerst te kijken naar hoe de mens de echte wereld in 3D ziet. 3D staat voor driedimensionaal. Driedimensionaal houdt in dat iets zowel lengte als breedte en diepte heeft. Wij mensen kunnen diepte zien doordat wij twee ogen hebben. Doordat onze ogen iets uit elkaar staan, zien wij eigenlijk twee verschillende beelden, ieder vanuit een iets andere hoek. Onze hersenen zetten deze beelden om tot één beeld. Hierdoor is de mens in staat om diepte te zien.

3D-beelden filmen

Als men dus op een plat doek dat gevoel van diepte, oftewel 3D wil geven, moet er een apart beeld worden gegeven voor het linker- en rechteroog. Dit kan gedaan worden door te filmen met twee aparte camera’s, of door te filmen met een camera met twee lenzen. Deze aparte beelden tonen dezelfde situatie vanuit een iets andere hoek, net zoals onze ogen dat doen. U zult nu denken: “Als ik twee verschillende beelden door elkaar zie, wordt het beeld toch onduidelijk?”. Dat klopt. Dit is het punt waar het alom bekende 3D-brilletje komt kijken.

Driedimensionaal kijken door een 3D-bril

Het zal u vast zijn opgevallen dat de glazen van een 3D-bril twee verschillende kleuren hebben. En u zult hierboven ook hebben opgemerkt dat tijdens 3D-video’s twee verschillende beelden worden getoond. Wat de 3D-bril doet is het volgende: door het verschil in kleur van de glazen, filtert de bril de beelden voor het linker- en rechteroog. Hierdoor ziet uw rechteroog de beelden bedoelt voor het rechteroog, en vice versa. U zult nu ook snappen waarom het beeld van een 3D-film zo warrig is als u het zonder bril bekijkt.

3D-films zeer breed toepasbaar

Tegenwoordig is 3D-video niet meer alleen voor in de bioscoop. Ook televisies kunnen nu driedimensionale beelden tonen. Dit is natuurlijk iets dat voor bedrijven een nieuwe manier van presenteren aanbiedt. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld 3D-beelden tonen op beurzen en congressen, maar ook gewoon op kantoor. Een 3D-film springt er echt uit, het geeft een extra dimensie aan bijvoorbeeld uw bedrijfsfilm. Tevens toont een 3D-film aan dat uw bedrijf innoveert, aangezien u met de tijd meegaat.

3D-film laten maken

Videoproducties.nl is een van de zeldzame videoproductiebedrijven in Nederland die het filmen en monteren van 3D-films aanbiedt. Ons team van professionals heeft zich verdiept gespecialiseerd in het filmen en monteren van 3D-beelden. Wilt u uw eigen 3D-film laten maken? Wij helpen u hier graag bij. Mocht u een geheel vrijblijvende afspraak willen maken of vragen/opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met ons op.


Wilt u ook de ultieme Hoe wordt een 3D film gemaakt? voor uw bedrijf?