“Is interactieve video de trend van 2013?” Deze stelling plaatste Saco Koelma van het bedrijf videoproducties.nl op de Linkedingroep van IMME. In zijn post plaatste hij ook een link naar een voorbeeldvideo van Nike waarin producten realtime aanklikbaar zijn. Omdat interactieve video nog relatief nieuw is in Nederland en we altijd geïnteresseerd zijn in nieuwe media, besloten we dat het tijd was voor een paar vragen aan Saco Koelma, eigenaar van Videoproducties.nl

Video op het internet wordt steeds populairder. Steeds meer bedrijven plaatsen een video met een persoonlijke boodschap op hun website. Interactieve video echter, waarin producten echt aanklikbaar zijn is vrij nieuw in Nederland. Kun je wat meer vertellen over de mogelijkheden van interactieve video?

De interactieve video biedt veel meer mogelijkheden dan webvideo. In een interactieve video kunnen producten direct aanklikbaar worden gemaakt. Men moet er wel rekening mee houden dat je in 30 a 40 seconden video maximaal 5 a 6 items aanklikbaar maakt, anders verslapt de aandacht van de kijker.

Onderzoek heeft aangetoond dat men eerder gaat doorklikken op een website na het zien van een interactieve video. Naast de traditionele video kun je nu nog meer items extra onder de aandacht brengen.

Sinds wanneer bieden jullie interactieve video aan?

Naar ons weten bestaat de interactieve video sinds december 2008, afkomstig uit de VS. Wij hebben contact gehad met partijen uit de VS en Londen, zij hebben ons geholpen met de software.
Sinds afgelopen november bieden we interactieve video aan en hij wordt tot nu toe zeer positief ontvangen door iedereen. Veel bedrijven weten nog niet dat dit mogelijk is.

Zijn er al succesverhalen bekend van Nederlandse bedrijven die met interactieve video hebben gewerkt?

Ze zijn bij ons nog niet bekend, laatst zag ik wel op telegraaf een video banner waar ook in geklikt kan worden. Dat trekt toch meteen je aandacht. Hier in Nederland lees ik dat men schrijft over “de bedrijfsfilm op internet de trend is van 2010”. De interactieve video kan je beschouwen als een product voor de innovators. Bedrijven die nu kiezen voor een interactieve video zijn voorloper in de markt.

Een kleine zoekactie op Google leert dat er nog maar weinig bedrijven zijn die zich bezig houden met interactieve video in Nederland. Hebben jullie concurrenten in Nederland?

Er zijn een paar reclamebureaus die het trucje ook kunnen, echter is dit één van de vele diensten die zij aanbieden. Wij concentreren ons helemaal op online video en nemen de interactieve video zeer serieus. Onder alle videoproductieproducten bedrijven zijn wij naar mijn mening de enige die het aanbieden. Onze focus ligt op de bedrijfsfilm voor het internet, interactieve video & WEB TV ( eigen tv kanaal, ook in opkomst)

Zijn er andere (wellicht buitenlandse) bedrijven die je als voorbeeld ziet?

Absoluut: er zijn een paar mooie bedrijven die ik goed in de gaten houd, 1 daarvan is Clikthrough.com. Zij hebben een mooi platform waar veel interactieve video´s worden getoond. In Nederland heb ik nog niet zoiets gezien. We zouden het wel interessant vinden een gelijksoortig platform met een andere partij op te richten.

Hoe denk je dat interactieve video zich gaat ontwikkelen de komende jaren? Kunnen we nieuwe mogelijkheden verwachten?

Eerst moet de interactieve video aandacht krijgen onder het grote publiek. De mogelijkheden zijn eindeloos. Naar mijn verwachting zal de interactieve video enorme sprongen maken het komende jaar. Het zal mij niks verbazen wanneer wij over 3 jaar achter de tv zitten en de kleren van een Goede Tijden Slechte Tijden acteur gaan aanklikken om vervolgens te bestellen via een webshop.

Behalve interactieve video biedt videoproducties ook andere mogelijkheden. Kun je hier iets meer over vertellen?

Momenteel heeft videoproducties.nl 4 diensten:

De bedrijfsfilm: Een pakkende bedrijfsfilm die wij grafisch helemaal aankleden. De bedrijfsfilm kan worden gebruikt voor op beurzen en congressen, een verkorte versie maken wij voor op de website.
Animatiefilm: Hier kunnen wij complexe situaties gemakkelijk uitleggen.
Evenementenfilm: De naam zegt het al, wij kunnen filmen tijdens een event en daar een mooie compilatiefilm van maken
Instructiefilm: Het verfilmen van een nieuwe dienst of product.

Nog plannen voor het komend jaar?

Zeker plannen, vooral het Web TV kanaal groeit ontzettend hard. Er zijn een aantal grote organisaties die belang hebben bij hun eigen TV kanaal. De interactieve video is een onderdeel van dat kanaal.
Wanneer je als grote organisatie een imago probleem hebt kan Web TV een goede oplossing zijn.

Wilt u ook de ultieme Interview met Saco Koelma van Videoproducties.nl voor uw bedrijf?